2010. április 6., kedd

Shin Tai - shiatsu munka különböző szinteken

A Shin Tai
jelentése: hullámtest. A Shin Tai esetében olyan testmunkáról van szó, amelyben a szervezet megfelelő energia szintjeit próbáljuk kiegyenlíteni, kezelni.
Ezek a szintek természetesen nem léteznek egymástól elválasztva, egymáson átmennek, kiegészítik egymást, visszahatnak egymásra. A kötőszövetek hatással vannak az izmokra, inakra, szalagokra. Az izmok, a szalagok, inak összefüggésben vannak a csontokkal. A belső szervek, az idegek és a test folyadékok éppen így a belső folyamatok által meghatározottak.

A tudat vezényli (és fenntartja) az egész szimfóniát miközben, az egyes személyiségektől függően, szintről-szintre mozog, áramlik az energia.

A csontok szintje a legerősebb összetömörülés, éppen ezért hosszú távon a legnehezebben változtatható energia szint.

A gerincoszlop
olyan információs csatorna, amely megmutatja, milyenek vagyunk. Nemcsak jellemünk, a világgal szembeni egyenes tartásunk záloga, de a mélyen ülő lelki problémáink, fájdalmaink, az elszenvedett szerelmi csalódások, negatív érzelmek hordozója is. Életünk során megszerzett tapasztalataink, pl. a "nem szeretnek, nem vagyok jó" meghatározó alapélmény, mozgásunkban, kreativitásunkban is korlátozottá tesz minket. Fájdalmaink megakadályoznak abban, hogy érzéseinket meg tudjuk fogalmazni, ki tudjuk fejezni. Ha nem vagyunk képesek kifejezni, milyenek is vagyunk valójában gyakran dachoz, agresszióhoz folyamodunk.
A hajlott hát gyakran a bezárkózás, blokkolt érzelmek külső megjelenése. A fájó derék a félelmek képi kivetülése, a víz elem megrekedése.
A shiatsu kezelések "kiegyenesíthetik" a hátat, derekat, de sokkal nagyobb feladat a belső megtisztítása, a negatív érzelmek feloldása. Az új, egyenes testtartás ismeretlen, idegen érzésekkel tölt el minket, a régi beidegződés az otthonos. Ezért az új, helyes testtartást megszokni, megszeretni hosszú folyamat eredménye lehet.

A scoliosis (gerincferdülés) kezelésekor pl. finom csontozati munkával, finom kimozgatásokkal, nyújtásokkal, majd hosszas integrációval dolgozunk. Meridián és pólya munkával  integráljuk az új test élményt.

Az 1. nyakcsigolya, az Atlas vagy a 2., az Axis eltolódásának finom kiegyenlítése is jelentősen befolyásolja a gerinc oszlop változtatását, hiszen a gerincoszlopnak ezen a felső végpontján könnyen megrekedhet az energia.

A keresztcsonti, csipőizületi, SI (sacro-iliocalis) izületi korrekciót a sacro tuberalis szalag, a horpasz izom és a szeméremcsont kezelése is támogatja, valamint nyújtások, kimozgatások, keresztirányú nyújtások, meridián kezelések (főként a vese, epehólyag) ill. az ún. pólya (fascia) munka révén valósul meg az integráció.

Nagyon hatékonyan tudunk dolgozni a váll és a lapocka izületi problémák esetén is. A test munka során ilyenkor az összes mozgathatósági irányt figyelembe vesszük. A környező kis izületeket minden irányból bevonjuk a munkába. Az előbb említett integráció itt sem maradhat el. Tartós változást csak így tudunk elérni.


Felhasznált irodalom: Saul Goodman: Shiatsu, Shin Tai, Evolution und Synthese in der taditionellen Körperarbeit (Quantum Bodywork Publikatonen, 1998)

Nincsenek megjegyzések: