2010. március 23., kedd

Az öt átváltozási fázis (2.)

A Fa
a mozgás, a növekedés, a fejlődés. Szimbóluma a tavasz, a gyerekkor, színe a zöld.
A fa nem csak a napi aktivitást, mozgékonyságot, kreativitást testesíti meg, de azokat a feladatokat is, melyeket meg kell oldanunk az életben, az életfeladatot is. A fa ereje teszi lehetővé, hogy a cél irányába mozogjunk, a rugalmassága, hogy az akadályokat kikerüljük, leküzdjük.
Fontos, hogy a cél világos és tiszta legyen, az ehhez vezető utat rugalmasan végigvihetjük. Gyakori ennek a tételnek a megfordítása: a cél (oka)t rugalmasan kezeljük, az eléréshez szükséges utat próbáljuk fixálni. Ez csak problémák forrása lehet.
Céljaink, álmaink többé-kevésbé világosak, de hogy ezeket hogyan érjük el, mikor mozduljunk rá, mikor várjunk, mikor lépjünk előre ismét, nem könnyű kérdés.
Aki fejjel megy a falnak vagy aki folytonosan várakozik, visszahúzódik, nem cselekszik a fa elem két szélsőséges energia állapotát mutatja. Előbbiben túl sok, utóbbiban túl kevés az energia.
A fa a legagresszívabb energia minőség, előretörekvő, határozott, növekvő, földön, köveken, betonban is megmutatkozó, feltétlen élni akarás. Ennek az erőnek, agressziónak természetesen számtalan pozitív hatása van.
Ha a fa nem harmonikus előfordulhat azonban, hogy az agresszió (harag, düh) megreked és mások, vagy önmaga ellen fordul a szervezet.
Minél világosabb a cél amelyet a fa elem megjelöl, annál jobban tudja segíteni munkáját
a Tűz, a tisztánlátás, a tudatosság. A tűz szellemének másokhoz kell kapcsolódni, hogy jól meg tudjon nyilvánulni. "Senki sem egy sziget." A tűz lényegéhez, az öröm kifejezéséhez, a lelkesedéshez, kellenek társak, a többiek, hogy jól tudjon működni. Ha a tűz energiája azonban túlságosan gyenge akkor mindig, minden helyzetben másokhoz akarunk igazodni, kapcsolódni, hogy energiát nyerjünk.
Ha a tűz állandó lelkesedést mutat, nem fogjuk tudni a szomorúságot intenzíven megélni. A tűz a szellem, amikor ez a minőség elérkezik a praktikumhoz, átváltozik a következő minőséggé, ez
a Föld: a stabilitás, a bizalom és az önbizalom eleme.
Egyensúlytalanságára jellemző a folytonos kötődni akarás, a féltékenység, az aggodalom. Ha a tűz tisztánlátása állandó agyalássá torzult, a szellemiség nem tudott megérkezni a földbe. A Lép (a föld elem egyik energia minősége) darabokra töri a gondolatot.
A föld egyensúlyára jellemző: jól érezzük magunkat magunkban, meggyőződésünk, hogy jó helyen vagyunk, az élet gondoskodik rólunk. Belső késztetésünk van rá, hogy otthont teremtsünk. A másokhoz kapcsolódás és az elkülönülés képessége harmóniában van.
Amikor létrejön a legerősebb összetömörülés, akkor lépünk át egy másik minőségbe, ez
a Fém elem, a keménység, a rend, a struktúra.
Az előbb említett kapcsolatok társadalmi szintűvé terebélyesednek, különböző szintekre, jellegekre bomlanak.
A kapcsolati rendszerben a családi kapcsolatok szerkezete is ide tartozik. Az "én" felettes struktúráit a szülők építik fel. Az első találkozás ebben a kérdésben döntő jelentőségű. Az ösztönös és a felettes én kapcsolódása is harmonikusan kell, hogy megnyilvánuljon. E kettő diszharmóniája rengeteg energiát emészt fel.

A fém elem kapcsán érdemes néhány szóban összefoglalnunk a belégzés és kilégzésre vonatkozó megfigyeléseket - mivel a tüdő a fém elemhez tartozó energiák egyike.

Az ún. belégző tipusú emberek: hosszabban lélegeznek be, a kilégzési fázis rövidebb. Szájuk, álluk megfeszül. Jellemző rájuk a merev tartás. Tökéletességre törekszenek, minden áron szeretnék az imázsukat megőrizni. A tökéletességet azonban nehéz még megközelíteni is. Ez szenvedést okoz, ill. a "nem vagyok elég jó" érzését. Ők azok, akik gyakran prédikálnak másoknak, ugyanakkor nem tudják feledni azt az érzést, hogy soha, semmit nem csináltak elég jól.
A kilégző tipusú emberek: hosszabban lélegeznek ki, a belégzési fázis rövidebb. Könnyen elfogy az erejük, nincs megfelelő állóképességük. A szűkölködés az alapállásuk, a nagyvonalúságot, a valódi nyitottságot nehezen élik meg. Különleges teljesítményekkel vagy kitűnő tehetséggel kompenzálnak. Gyakran nikotin, kávé vagy más szerek használatával próbálják a levegő hiányát feledtetni.

Fontos felismernünk, hogy az emberek minden szinten kapcsolódnak egymással: a harmadik szem, a szív és a hara (a három Tan-Tien) a kapcsolódás pontjai. A kapcsolatok erősségét a tüdő energia minősége határozza meg. Ezt a tapasztalást transzformálja a Fém a Víz-be, így biztosítva a folyamatosságot.
Az öt átváltozási fázis a végére ér és minden kezdődik előről.

Tudatunkkal éljük meg az elkülönültséget. A halál pillanatában megszűnik a személyiség és újra megtapasztaljuk az egységet - ahogyan az élet kezdetén.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.

éva írta...

Dear Reader,

thank you for your comment.
if I understood you well, you would like to read more about this topic.
i suggest you the following books:

Achim Eckert: Das heilende Tao (1989, Verlag Hermann Bauer KG, Freiburg Breisgau) - maybe also available in English
Wilfried Rappenecker: Die 5 Einwandlungsphase (more information and good articles also in English: www.schule-fuer-shiatsu.de)

best regards: éva

Névtelen írta...

It can be ѵictimіsed to serve
scrap taκe down plunk for painful sensatiοn as consіderably as the fаct that it's one of many TENS units available on the grocery for it has continued to develop. In that location's no
acquiring аpproximately the faсt that it's one of many TENS units usable on the marketplace, but the aurawave delivers.

Here is my weblog: aurawave review