2010. március 11., csütörtök

Masunaga életútja

Masunaga életútjáról sajnos kevés információnk van Magyarországon. Nagy örömömre a német wikipédián találtam róla egy írást, szívesen közzéteszem:

"Masunaga Shizuto (1925-ben született Kure-ban, Hiroshima tartományban és 1981-ben halt meg Japánban) japán shiatsu gyógyász, és könyvek szerzője e témában.

Masunaga édesanyja maga is ismerője volt a shiatsunak, Tempaku Tamai-nál tanult 1920 körül. Tempaku Tamai pedig fontos szerepet játszott a shiatsu későbbi újjászületésében.
Masunaga a kyotoi egyetemen szerzett diplomát pszichológiából, majd 1959-ben a Japán Shiatsu Egyetemet is elvégezte. Tanulmányai végzése közben sokat olvasott a shiatsu klasszikus orvosi és a klinikai gyakorlati alkalmazásairól.

A későbbiekben professzorként egyetemen tanított pszichológiát ill. a shiatsu egyetemen (Nihon Shiatsu Senmon Gakko) előadó volt ugyanebben a témában.
1968-ban alapította meg saját shiatsu intézetét, az IOKAI-t. Az 1970-es évek végén Ohashi Wataruval, egyik tanítványával az Egyesült Államokba ment.
New York-ban és San Franciscoban tartottak előadásokat, kurzusokat a shiatsuról. Ezt követően közösen írták "Shiatsu" c. könyvüket, mely 1977-ben jelent meg Európában és Amerikában.
Ez a mű az általuk fémjelzett shiatsu elméleti alapjait, technikáit mutatja be ill. tartalmazza a meridián gyakorlatokat is, melyek jógához hasonló, önsegítő gyakorlatok.

Masunagának köszönhetjük a klasszikus meridián rendszer kiegészítését. Míg a Hagyományos Kínai Orvoslásból (a továbbiakban: HKO)
12 meridiánt ismerünk, melyből 6 a kéz ujjain kezdődik ill. végződik (ezek a Tüdő, Vastagbél, Szív, Vékonybél, Szívburok és a Hármasmelegítő),
6 meridián pedig a lábon kezdődik ill. végződik (ezek a Vese, Hólyag, Gyomor, Lép, Epehólyag és a Máj).
Masunaga kiegészítő rendszere lehetővé teszi, hogy valamennyi meridiánt kezeljük a karon és a lábon is.

Namikoshi Tojiro és Serizawa Katsusuke az akupunktúrás pontokat (tsubo-kat) kezeli a shiatsu kezelésben, Masunaga felfogásában azonban lényeges különbség van.
Masunaga shiatsuja a teljes meridián vonalra helyezi a figyelmet. Pszichológiai végzettségének köszönhetően a shiatsu terápiában is erőteljesen a lelki vonatkozásokat hangsúlyozza.

A meridián vonalak kezelése Masunaga tanítása révén elterjedtté vált. Néhány Masunaga tanítvány, amint saját útjukon kezdtek járni, mesterüktől elszakadva, különböző shiatsu stílusokat alakítottak ki.
Európában ismertek közülük pl. Ohashi Wataru, Sasaki Pauline, Saito Tetsuro, Endo Ryokio és Kishi Akinobu.

Masunaga szenvedélyes dohányos volt, 1981-ben, 57 évesen, tüdőrákban hunyt el."


http://de.wikipedia.org/wiki/Masunaga_Shizuto

Nincsenek megjegyzések: