2010. március 10., szerda

Shizuto Masunaga: a Zen-shiatsu megalapítója


Shizuto Masunaga (1925-1981) pszichológus végzettséget szerzett, majd shiatsu tanulmányokat folytatott Japánban.

A shiatsu gyakorlatában azonban nem a Namikoshi által kijelölt utat járta. Értelmezésében a shiatsu az ősi japán alapokon nyugszik, de nagyon lényeges a diagnózis=kezelés, kezelés=diagnózis tétel. Folyamatos diagnosztizálással, állandó figyelemmel, kommunikációval tesszük személyessé a shiatsu kezeléseket.
1977-ben, Zen Shiatsu címmel megjelent könyvében ír részletesen az Ő shiatsujáról.

A kezelések közben szerzett tapasztalatait és nem kevésbé rendkívüli érzékenységét, pszichológiai irányultságát felhasználva felfedezett egy kiegészítő meridián rendszert, melyet főként a mentális vagy lelki problémák kezelésére lehet eredményesen alkalmazni, önállóan vagy a klasszikus meridián rendszer kiegészítéseként.

Létrehozott egy a meridiánok nyújtására, stimulálására használatos gyakorlatsort (és annak kiegészítő gyakorlatait), ezek a Masunaga-féle meridián nyújtások. MAKO-HO gyakorlatok néven is ismert.
(A blogomhoz kapcsolódó siacu.fw.hu lapon is olvashatóak, láthatóak részletes ismertetéssel "do-in" címszó alatt.)
Valamennyi shiatsus eredményesen használja a napi kondicionáláshoz önállóan vagy a do-in gyakorlatok részeként. A gyakorlatokról, részletes magyarázatokkal ellátva megjelent Masunaga könyv ma is kapható angol/német nyelven az "Amazon"-nál.

Bár az elmondottak és a ránk hagyott "örökség" jelentős, Masunaga talán mégis attól vált világhírűvé, ahogyan a 70-es években elindította európai és amerikai, japán érdeklődők számára az első Masunaga-Shiatsu-Iskolát és képezte, a szerencsére még ma is élő, vezető shiatsu gyógyászokat
(Thomas Nelissen, Pauline Sasaki pl. az Ő tanítványai voltak).
Masunaga tanítása, személyisége, a keze alatt formálódó shiatsu valóságos csodával ért fel, sok-sok gyógyítót és gyógyulni vágyót indított el a keleti gyógyászat, filozófia felé vezető úton.

Meghatározó élmény még videón, fényképen is látni Őt, ahogy kezel.




Nincsenek megjegyzések: