2010. március 21., vasárnap

A limbikus rész - a Víz elem (1.)

A Víz
a mélység és az áramlás megtestesítője. Színe a sötétkék és a fekete.
Érzelmileg a félelem nélküliség ill. a mély, sötét, bénító félelem a sajátja.

A víz áramlása az élet áramlását is szimbolizálja, ezért a víz egyensúlytalansága esetén gyakori kérdések lehetnek: vajon a jelenben élsz-e? nem ragadtál-e valahol a múltban az életed egy pontján? esetleg a jövőhöz kötődsz-e erősen? a belső fejlődésedben az életkorodnak megfelelő helyen tartasz-e?

Az energia elakadása egy ponton, egy életszakaszban blokkolt állapotot idéz elő, melynek folyamatos kompenzálása sok energiát emészt fel a szervezetből. Sok esetben ez okozza a krónikus fáradtságot. A megrekedt energia felszabadítása shiatsuval lehetővé teszi, hogy a további életszakaszok problémái is feloldódjanak.

Érdekes lehet ennek illusztrálására a gyerekek alapvető fejlődési szakaszait áttekintenünk:
0-2 éves korig megteremtődik anya és gyermeke között az alapvető bizalom, az ősbizalom. Ez egész további életünk alapköve.
2-3 éves korban az autonómia kialakulása az előbb említett ősbizalomra épül, ha a bizalom valami oknál fogva nem volt meg, vagy sérült, az autonómia sem jöhet létre.
A 4-5 életév körül meghatározó a kezdeményezőkészség kialakulása, az előbbi életszakaszok problémái természetesen ismét magától értetődővé teszik, hogy az egyéni kezdeményezések is sérülnek, meghiúsulnak.
6-11 éves gyerekeknél a teljesítmény (kényszer) korát éljük. Megfelelő teljesítményt azonban nem tud nyújtani az, aki kisebbségi érzésekkel küzd. A hiányzó alapok ismét áthidalhatatlannak látszó problémát okoznak.

Példánkban mindennek alapja az anyával való feltétlen bizalom (amely sérülhet sokféle anyasággal, szülői szereppel küzdő embernél, terhesség alatti problémák esetén, vagy nem kívánt terhességnél is). Ilyen esetekben olyan súlyos negatív érzelmek vannak jelen az agy limbikus (érzelmi) részén, melyek feloldása pl. pszichoterápia segítségével is nagy nehézségekbe ütközik.

Bizonyos vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a shiatsu 90 %-ban képes kommunikálni az agy limbikus részével.

Nincsenek megjegyzések: