2010. március 3., szerda

Namikoshi shiatsuja: "Happy shiatsu!"


Tokujiro Namikoshi nevéhez fűződik maga a "shiatsu" elnevezés ill. 1925-ben az első Shiatsu Intézet megalapítása Japánban. Namikoshi érdeme, hogy a shiatsut, mint terápiát is elfogadtatta (a nyugati/amerikai közvéleménnyel), mégpedig úgy, hogy az ősi japán masszázsba integrálta a modern anatómia tudományt.
A ránk maradt fotóból nagyszerűen látszik Tokujiro múlhatatlan optimizmusa, életszeretete - ezért már önmagában is válhatott volna a shiatsu emblémájává. Tokujiro Namikoshi olyan nagy köztiszteletnek örvendett, hogy szobor is készült róla, a jól ismert mosollyal az arcán, kinyújtott, felemelt hüvelykujjakkal, ezek szimbolizálják a világ számára a shiatsut. (A szöveg elején, fent látható.)
Hosszú és termékeny életét mindvégig a shiatsu terápiának és a shiatsu népszerűsítésének szentelte, világszerte körutakat szervezett, előadásokat tartott. 2000-ben, 95 éves korában hunyt el.
Fia, Toru Namikoshi (Édesapjával és testvérével együtt látható a fotón) szerencsére nagyon termékeny író volt, így maradt ránk könyvek tucatja a Namikoshi-shiatsuról. Toru szintén hosszú évekig folytatott anatómiai tanulmányokat is ( már az ősi távol-keleti tudás birtokában) , hogy édesapja nyomdokain járva, a nyugati és a keleti kultúrát egyesítse a shiatsuban.
Toru Namikoshi: The Shiatsu, Way To Health c. könyvében jól megmutatkozik ez a szándék és tudás. Ez számunkra, nyugati emberek számára megkönnyíti annak megértést, mi is a shiatsu. Így ír Toru:
" A shiatsu ujjnyomást jelent. A tsubo-k (=meridiánpontok) kapcsolatba lépnek az izmokkal, a csontokkal, a vérerekkel, az idegekkel, a nyirokerekkel, a belső elválasztású mirigyekkel, hiszen a szervezet minden pontján megtalálhatóak. Ha megnyomjuk ezeket a pontokat nem csak a bőrre és az izmok feszülésére gyakorlunk hatást, de befolyásoljuk az idegrendszert, elősegítjük az emésztést, serkentjük a vér- és a nyirokkeringést ill. a belső elválasztású mirigyek működését is, vagyis a hormonok termelődését. Ennek köszönhetően a shiatsu megelőzi a betegséget és támogatja a szervezet természetes öngyógyító képességét."

Namikoshi a következőképpen írja le egy lehetséges shiatsu kezelés folyamatát:
Oldaltfekvő, hátonfekvő, majd hasonfekvő helyzetben kezeljük partnerünk nyakát a megfelelő oldalon.
Hasonfekvő helyzetben a vállöv (vállizom), majd a hát felső részének fontosabb pontjait kezeljük, a hát teljes területét a gerinc mellett elhelyezkedő pontokon ill. fontosabb területeken.
Visszatérünk a fej és a nyak, vm. a vállöv fontosabb pontjaira (hasonfekve). A nyakat és a fejtetőt hosszan érintjük. Ismét a háton, a gerinc mellett végezzük el a pontnyomásokat, majd a csípő izület és a keresztcsont mellett (még mindig hasonfekvésben). A lábak hátulján folytatjuk pontnyomásokkal, masszírozó mozdulatokkal, az Achhilles-ín, a boka és a talp különösen fontos.
Végül újra a háton dolgozunk dörzsölő, nyomó, húzó-toló technikákkal.
Amint a partnerünk a hátára fordult, a test elülső oldalán a lábon kezdjük a keringés serkentését, tenyérnyomások és pontnyomások segítségével, a láb külső ill. belső oldalán egyaránt. A térd és a lábszár, vm. a lábfej és a lábujjak szintén fontosak. Néhány nyújtás zárja a láb-shiatsu szakaszt.
A karokkal folytatjuk. Tenyérnyomásokat és pontnyomásokat végzünk először a belső, majd a külső oldalon. A kézfejre külön időt szentelünk. Végül néhány alapos karnyújtás jön.
A hajas fejbőr és az arc következik. Néhány fontos pont, majd vonalak az arcon.
A kulccsont feletti részen és a bordák közti izmokon is pontnyomásokkal oldjuk a feszültséget ill. serkentjük a test mélyében a szervek működését.
A harán (a hasi lágy részen) folytatjuk: masszírozással, körzésekkel, az izmok tolásával húzásával (részletes leírás: Ampuku c. korábbi blog bejegyzésnél), a derék rész gyúrásával, kiemeléssel.
Befejezés: finom, de határozott, hosszan megtartott érintés a harán.

Manapság a shiatsu kezelések a gyakorlatban nagy szabadságfokot adnak a jól képzett shiatsu kezelő számára. Ez a szabadság a shiatsuban az egyik legjobb dolog. A speciális problémák esetén külön technikai rendszerek állnak a kezelő rendelkezésére, így pl. csigolya korrekcióra, csípő vagy keresztcsonti fájdalmakra, lábfájásra, fejfájásra, emésztési vagy anyagcsere problémákra, vállfájásra, nyak problémákra.... stb.

Természetesen ezekben az esetekben is mindig teljes test kezelést végzünk, mert így jöhet létre valódi gyógyulás.

Nincsenek megjegyzések: