2010. július 11., vasárnap

Japán napok - shiatsu "on the stage"


Szól a zene. Körülöttünk jobbról magyaros ajándéktárgyak, fűszerpaprika, csikós kulacs, téli szalámi, balról ugyanaz. A kivetítőn Osaka, karnevál, kimonók, japán kandzsik....
A mikrofonból szól a shiatsu: mi is ez, mire jó, Namikoshi és Masunaga, a jeles japán mesterek...

(Milyen nehéz szakma is ez: mikrofonba beszélni. Visszahallani a saját hangom, ahogy szinte visszhangzik a térben. Kell hozzá néhány perc, hogy akklimatizálódjak magamhoz. Jól nem megy akkor sem, küzdök. Egyszer jó lenne megtanulni beszélni.)

A rögtönzött szinpadon matracok, folynak a shiatsu kezelések, egyszerre három is és a széken ülőhelyzetben is egy. Ütögetések, nyújtások, pontnyomások. A kezelők fáradhatatlanok, 15-20 perces kezeléseket adnak a folyamatosan érkező érdeklődőknek ajándékba. És jönnek ám. Bevásárló szatyrokkal érkeznek a délelőtti bevásárlásból és megragadja őket a látvány. Tágra nyílt szemű 3 éves forma kisfiú, középkorú férfi tátott szájjal, sportos 40-es, kisebb japán csoport, németül beszélő házaspár, egy mosolygó háziasszony és mások.
Csak ki kéne próbálni - gondolhatják, egész jónak látszik. Leteszik a szatyrokat, táskákat (van aki fél, nehogy ellopják ám, benne van az összes pénzem). Készségesen lefekszenek, leülnek és próbálnak ellazulni, amennyire a körülmények engedik.
Majd néhány perc után mosolyogva, beszédesen kelnek - nagyon élvezték, kicsit jobb lett, enyhült a nyak-, hát-, derékfájás.

Tanácsot is kérnek sokan - szinte zavarbaejtő ez a bizalom. Testi tünetek, fájdalmak, csomók, gerinc problémák okairól kérdeznek, mintha orvosok lennénk. Nem vagyunk azok, de próbáljuk összerakni az iskolában tanult anatómiát a természetgyógyászattal, a shiatsu iskolában tanultakkal - igyekszünk ésszerű és egyszerű magyarázatokat találni a problémákra.

Olyan gyorsan elrepül ez az 1 óra, észre sem vesszük. Még jönnének. Csak a nyakamat, a hátamat, a derekamat - kicsit megnyomkodná. Már sajnos vége, zár a piac.

Na és holnap is jönnek? - kérdezi valaki. Hát holnap nem, de reméljük hamarosan. Folytatás következik, ha rajtunk múlik, biztos.

Nincsenek megjegyzések: