2010. szeptember 24., péntek

Franco Botallo gondolatai a shiatsuról

"A Shiatsuban a figyelem legfőbb eszköze a kéz. A kezek szorosan kötődnek a szívhez, a szív legközvetlenebb kifejezési eszközei. Tehát ha a kezünkkel hallgatunk, a szívünkkel hallgatunk. Munkánk, azzal kezdődik, hogy kezünket, melyen keresztül kapcsolatot létesítünk a kezelendő személlyel, fokozatosan és gyengéden helyezzük a testére. Ha a kapcsolat kialakítására tett mozgásunk tudatos, még a testi kapcsolat kialakítása előtt érezni fogjuk a másik személlyel kialakuló kapcsolatot, mely egy olyan energetikai kapcsolat, mely a testi érintésben konkretizálódik. Ezt követően egyszerű, csendes hallgatásba burkolózunk: nem gondolkodunk, nem választunk, és semmiről sem döntünk. Egyszerűen csendben, tiszteletteljesen hallgatunk.
Igen, tisztelet teljesen mert olyan mintha egy felszentelt templomba léptünk volna be. Itt csendben és a bennünket átható misztikum érzése iránti tisztelettel kell viselkednünk.
Hallgatjuk a bennünk szabadon áramló energiát, mely kezeinken keresztül a másik személy felé áramlik. Ugyanakkor, hallgatjuk azokat az érzéseket is, melyek a másik személyből áradnak felénk.
Ezek az érzések lehetnek testiek, (feszültség, erélytelenség, merevség, meleg vagy hideg...), energetikai érzések ( rezgések, lüktetés...) vagy érzelmiek (békesség érzése vagy szorongás, sírásé vagy nevetési kényszeré, félelem, bosszúság, nyugalom...). Olyanok vagyunk, mint egy radar, mely rezgéseket bocsát ki - és más tárgyakkal kapcsolatba lépve – válasz információkat kap; ha képernyőnk tiszta, könnyedén elolvashatjuk a kapott információt, és észrevesszük, hogy az egész világegyetem itt, most a kezeink alatt áramlik.
Azért, hogy ez létrejöhessen, képernyőnknek átlátszónak és tisztának kell lennie, képernyőnk a szívünk. Ha szívünket üresen hagyjuk, mindennemű gondtól, vágytól, elvárástól, számítástól vagy érdektől megszabadítjuk, a dolgokat a maguk valójában leszünk képesek értékelni. Befogadni: azt is jelenti; nem gátolni, hagyjuk, hogy szabadon menjen, áramoljon:a végtelenből szívünkbe és szívünkből kezeinkbe, kezünkön keresztül a másik személy felé, annak szíve felé, mely a mi szívünkkel egyet alkot. Az ujjnyomás közben figyelmesen és tudatosan mozgunk, hisz tudatában vagyunk annak, hogy mozgásunk csak eszköze annak a nagyobb mozgásnak, mely a szívből indul, és a szívben teljesedik ki."
Forrás:sportvilag.net

Nincsenek megjegyzések: