2010. szeptember 12., vasárnap

Jógafesztivál

Kiss Andrea (Ashram Jógaközpont) hatha jógájába kóstoltunk bele. Néhány egyszerű és hatékony gyakorlatban volt részünk, és röviden még a "vinyásza flow" áramló gyakorlataiba is belenéztünk az egy órában. Ez utóbbi izgalmas volt.

Kovács Károly (a "Mindennapi Jóga" atyja) egyszerűen beszélt a jóga lényegéről. Volt egy olyan érzésem, hogy napokig tudna, megállás nélkül beszélni a jógáról, bármilyen megközelítésben. Hiába 50 év nagy idő! Jó volt Őt hallgatni.
Közben láthattuk az egészen kicsiktől, a nagyokig, hogyan gyakorolnak Ők, és persze mi is követhettük az ászanákat.
Minthogy a légzésről is szó esett, ide kívánkozik egy idézet, egy másik nagyságtól, Dr. Weninger Antaltól:

"A légzés elsőbbrendűségét bizonyítja, hogy nélküle legfeljebb percekig élhetünk, folyadék nélkül már napokig, szilárd táplálék nélkül hetekig. Vezérszólam és a jógában legfontosabb művészetünk a pránajáma, melyet a légzés közvetít. Csak közvetít? Igen. Mivel a légzés maga nem csupán az oxigén és szén-dioxid gázcseréje, hanem sokkalta több annál! Most már mindenki megértheti, hogy mindenünk tágul és szűkül, dagad és apad, telődik és ürül állandóan, az élet hullámai megállást nem ismernek. De szakasztottan ugyanaz történik mindhárom síkunkon! A levegőben nemcsak oxigén, széndioxid és nitrogén meg nemes gázok vannak, hanem prána is, ami kozmikus energia, amelynek a levegő csak vehikuluma, boríték. Ez az energia több, mint levegő, a levegő ennek csak egy része, olyannyira, hogy a jógik hosszú ideig élve maradhatnak - levegő nélkül."

(Az idő partján)

Nincsenek megjegyzések: