2010. január 12., kedd

Masszázs? Mire jó?

 "Az érintés misztérium, a szellem, a lélek és a test összerezdülése" 
(Ida Mingle)

Manapság nyitottabbak vagyunk az önsegítő, öngyógyítást serkentő módszerekre. Körülbelül tíz éves tapasztalatom alatt shiatsu kezelőként én is érzékelem ezt a bíztató, sőt lelkesítő változást, mégis azt látom, még mindig sokféle tévhit, homály, bizonytalan érzés vagy lila köd fedi a több ezer éves masszázs hatásait.
Ezeket az érzéseket okozhatja a masszázs szituáció intimitása, különböző hiedelmek, de természetesen a rossz kommunikáció is.
Mi is történik a szervezetben, mi játszódik le egy-egy figyelmes érintés hatására?

A shiatsu-t gyakran hívják „figyelmes érintés”-nek. A távol-keleti emberek már több ezer évvel ezelőtt ösztönösen ráéreztek arra, milyen erő rejlik egy-egy egyszerű mozdulatban, érintésben. A filozófia, az egészség szemlélet is ezt az egyszerűséget követi. Érzékelem, megfigyelem a természet, az élet lüktetését. Nem vezet szándék, akarat, csak jelen vagyok. Vele vagyok.
Ettől válik minden shiatsu kezelés személyessé.
Mindnyájunknak van egy személyes mintázata, amely csak ránk jellemző: a szomorúság a szemünkben, az erő az izmokban, a hangunk színe, ritmusa, ahogy képesek vagyunk kitárni a szívünket vagy ahogy elfordulunk a világtól és a magányt keressük.
A shiatsu nem akar senkit sem megváltoztatni, csak azokat a szélsőségeket szeretné kiegyenlíteni, amelyek betegséghez vezetnek.
 
Valamennyi masszázsfajta meghatározó eleme az érintés.
Az idegrendszer kétféle idegrendszeri pálya segítségével juttatja el az ingerületet a test felszínén elhelyezkedő érzékelő idegvégződésből, ezek a spinotalamikus és a lemniszkális pálya. Előbbi az ősibb, inkább simogatásszerű inkább nagyobb felületen megnyilvánuló érintéseket közvetíti, nyitottabb, jobb agyféltekés, főleg érzelmi válaszokat idéz elő. A lemniszkális érzékelés kisebb, elkülönültebb területekről közvetít ingerületeket, későbbi, érettebb életszakaszra jellemző.
A csecsemők esetében pl. jól megfigyelhető – kísérletek is igazolják –, mennyire fontos a megfelelő mennyiségű simogatás, ölbe vétel. Ezek hiányában a spinotalamikus idegrendszeri pályát nem éri megfelelő inger, a későbbiekben pedig ez súlyos magatartási zavarokhoz, fejlődési és immunrendszeri rendellenességekhez vezet.
Az érintéseknek azonban nem csak a korai életszakaszban van jelentősége. A masszázs által kiváltott ingerek felnőtt korban is nagyszerűen támogatják a jobb agyfélteke működését, az ellazulást, a belső élmények feldolgozását, a szervezet, a sérült idegrendszer rehabilitációját.

A shiatsu kiváló stressz csökkentő hatását ill. az idegrendszerre gyakorolt hatását egy a bécsi egyetemen végzett kísérlet, ill. az Európai Shiatsu Szövetség (ESF) 2007-es átfogó felmérése is igazolta.
Sok esetben olyan betegségek jelennek meg a testben, melyek eredete, oka az orvostudomány számára kideríthetetlen vagy legalábbis bizonytalan, pszichoszomatikus, vagy idegrendszeri, esetleg más jelzővel is illethetjük. A shiatsu nem végez analízist – természetesen betegségek esetén minden esetben ki kell kérjük az orvos véleményét, engedélyét. A shiatsu kezelések azonban sok esetben enyhítik a kellemetlen tüneteket, kínzó fáradtságot, fájdalmat.
Egy kis egyszerű anatómia, hogy lerántsuk a leplet a masszázs misztikus voltáról.
A masszázs közvetlen hatásai többé-kevésbé ismertek, de talán nem teljes körűen.
Melyek ezek?
1) Növeli vagy csökkenti az izomtónust

Itt mindjárt időzzünk el egy pillanatra. Érdemes részleteiben is megnéznünk, mi is történik, ha az izmokban fokozott feszülés jelentkezik. Először leromlik a hajszáleres keringés, ez oxigénhiányos állapotot idéz elő. Ezáltal rosszabbodik a terület anyagcseréje és megjelennek a fájdalomkeltő anyagok. Ezek az anyagok irritálják a kémiai ingerekre érzékeny érzékelő idegvégződéseket (receptorokat), melyek fájdalom ingerületet továbbítanak a központi idegrendszer felé és létrejön a fájdalom élmény. A fájdalomra az izmok további feszüléssel reagálnak és máris bezárul az ördögi kör.
Ez a folyamat az izomfeszültség oldásával szerencsére megfordítható.

2) Az izületek mozgásterjedelmét javítja
3) A letapadásokat oldja
4) A vér- és nyirokkeringést serkenti
5) A testfelületet átmelegíti
6) Csillapítja a fájdalmat (az izomfeszülések csökkentésével és az endogén opiátok felszabadításával)
7) A bőr regenerációját segíti
8) A szöveti hormonokat (hisztamint) felszabadítja
9) Elősegíti a kiválasztást
10) Kiegyensúlyozza a vegetatív idegrendszert.


A shiatsu technikai készletének köszönhetően sokféle testi és lelki tünetre tud választ adni. Egészleges (holisztikus) szemléletét követve minden esetben a teljes testet kezeli, de a fájó, vagy gyengeséget mutató testrész mindig speciális figyelmet kap.
Így a hátfájások, derék- vagy keresztcsonti fájdalom, a végtagi fájdalmak, az emésztési vagy nőgyógyászati problémák is jól enyhíthetőek a különféle shiatsu technikák segítségével.
Mivel minden embernek más a testalkata, személyisége a csontozaton, az izmokon keresztül éppen úgy tudunk hatást gyakorolni az egész szervezetre, mint a has (japánul: hara) területének masszírozásával, finom nyomásokkal, hosszan megtartott érintésekkel. Csak a shiatsu kezelő személyisége ill. a kliens elvárásai, problémái a befolyásoló tényezők. Ezért aztán természetes, ha még ugyanaz a kezelő sem ad soha két egyforma kezelést.

(Felhasznált irodalom: Sárai Gábor: Alternatív mozgás és masszázsterápia, jegyzet - ETI, 2001)

Nincsenek megjegyzések: