2010. január 19., kedd

Kutatás a shiatsuról - a leedsi egyetem megállapításai

2007. decemberében, a záró értékelés közzétételével, befejeződött az Európai Shiatsu Szövetség (=ESF) megbízásából készült kutatás.

A kutatást a Leedsi Egyetem „School of Healthcare“ tanszékének vezetője, Andrew F. Long professzor vezette. A kutatás 2005-ben kezdődött és három országra terjedt ki, Ausztriára, Angliára és Spanyolországra. A kutatás célja az volt, hogy a shiatsu rövid- és hosszútávú hatásairól, tapasztalatairól a kliensek beszéljenek, vm. a shiatsu kezelők is nyilatkozzanak a személyes élményeikről.
Minden megkérdezett kezelő 16 felnőtt klienst kért válaszadásra (ebből 5 újnak kellett lenni az adott praxist tekintve). Minden résztvevő kliens 4 kérdőívet töltött ki, az elsőt a kezelések elején, a másodikat az első kezelés után 4-6 nappal, a harmadikat a harmadik hónap után végül a negyediket a hatodik hónap után.

Összesen 948 shiatsu kliens vett részt a tanulmányban, melyből 633 (67 %) küldte vissza kitöltve a leedsi egyetemnek mind a 4 kérdőívet.

Melyek a legfontosabb eredmények, amelyek kiderültek a kérdőívekből?

Ki és miért veszi igénybe a shiatsu kezelést?
A tipikus shiatsu-kliens: 40-es éveiben járó nő, alkalmazott, már találkozott a shiatsuval egyszer, amely találkozás számára élményt adott. (Angliában valamivel magasabb ez az életkor, kb. 50 év.) Az első shiatsu kezelést sokan kíváncsiságból választják (a megkérdezettek 1/3-a), mások „az egészségi állapotukon szeretnének változtatni, vagy az egészségüket megőrizni” (ez a válasz a 2. és 3. helyen áll) vagy „valamit szeretnének önmagukért tenni”, ill. „a személyes fejlődésüket” szeretnék előmozdítani.

Mit várnak a kliensek a shiatsu kezeléstől? Ennél a kérdésnél jellemző a sokszínűség a válaszadásokban. Sok kliens már egyszer kapott kezelést, ez a pozitív tapasztalat indítja az újabb kezelésre. Mindhárom országban ugyanazok az elvárások voltak fontosak, nevezetesen:
- a test energetikai kezelése,
- a személyiség kibontakoztatása,
- feszültség- vagy stressz-oldás,
- megszabadulás a fájdalmaktól, tünetektől,
- a konkrét tünetek enyhítése,
- érzelmi segítség és támogatás,
- a testi- és szellemi tudatosság erősítése.

Kapcsolat a kliens és a kezelő között
Túlnyomórészt pozitívan értékelték a kliensek és kezelők. A kliensek nagyra értékelték, hogy személyiségüket nagymértékben elfogadták. A kezelők túlnyomórészt bizalomteljesnek, általánosságban meghittnek jellemezték a kapcsolatokat.

A shiatsu közvetlen hatásai
A közvetlen hatás, amely már a kezelés közben vagy azt követően jelentkezik:
- a blokkok oldódása,
- a testi és érzelmi változások,
- a kliens ellazult, nyugodt, kiegyensúlyozott állapota,
- az az élmény, hogy a kihívásoknak sokkal inkább képes eleget tenni.

Biztonság és negatív hatások
Kellemetlen tapasztalatok 12-22 %-ban fordultak elő a megkérdezetteknél. A legmagasabb %-os arány a második kérdőívben fordul elő, 4-6 nappal a shiatsut követően, ez 18-21 %. A legalacsonyabb % szám a negyedik kérdőívben olvasható: 12-17 %, a kezelés után 6 hónappal. A kliensek 82 %-a átmenetinek ítélte a negatív reakciókat, vagyis kezdetben negatív, de bátorító hatásúnak, amely átalakult pozitív hatássá. Csak 3 % mondta, hogy a negatív hatás „nem kívánatos” ill. „olyan hatás, amely a biztonságérzetét veszélyezteti”.

A shiatsu hosszútávú hatásai
Lényeges javulás volt tapasztalható valamennyi tünetnél. (Ausztria, Anglia)
A legnagyobb változásokat a feszültségek és a stressz ill. az ezekre visszavezethető problémáknál tapasztaltuk, mint pl. az izomzatban, az izületekben, test-tájakon (beleértve a testtartási és hát-fájásos problémákat). A különféle panaszok is enyhültek – ez a spanyol válaszadókra is igaz.

Általánosak az olyan shiatsu-specifikus hatások, mint "változások az egészségi állapotban", vagy a saját egészségünk iránti bizalom növekedése.
A testtartás javulása hozzájárul önmagunk jobb megértéséhez, lehetővé teszi a saját testünkhöz való jobb viszony kialakítását, képessé tesz minket arra, hogy az egyes élet helyzetekkel jobban tudjunk bánni ill. hogy emberi mivoltunkban is fejlődjünk, kiteljesedjünk.

Kb. a válaszadók 4/5-e – a shiatsu-kezelő javaslatára – életmódján is változtatott. Ez azt jelenti, hogy csökkentette pl. a napi stresszt, rendszeresen bizonyos gyakorlatokat végzett, táplálkozási szokásain változtatott.

A megkérdezettek 1/3-a ezen túlmenően a kezelések hatására is tapasztalt testi és szellemi változásokat, ill. képessé vált az elengedésre. Sok shiatsu kliensnél fontosabbá vált a betegségmegelőzés, ill. a tünetek kezelése, utóbbinál hangsúlyosabb szerepet kaptak a alternatív orvoslás módszerei.

Elvárások és megelégedettség
A kliensek túlnyomó többsége leírta, hogy elvárásainak eleget tett a shiatsu, vagy elvárásait messze túlszárnyalta. Csak egy nagyon csekély számú kliens (5) írta, hogy nem felelt meg elvárásainak a shiatsu kezelés.

Gazdasági hatások
Világosan megmutatkozik, hogy a shiatsu kezelések ideje alatt csökkent az orvos ill. kórház igénybevétele. Ez komoly költségmegtakarítást jelent a társadalombiztosítás számára. További spórolás várható, ha az életmódon is változtatunk (pl. testgyakorlással, több pihenéssel, feszültség oldó technikákkal, táplálkozás-váltással….).

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a tanulmány rámutat arra, hogy a shiatsu alkalmazása biztonságos, hatásai pozitívak a kezelések időtartama alatt és hosszabb távon is nagy valószínűséggel várhatóak pozitív hatások.

A shiatsu kezelők számára A.F. Long (a kutatás vezetője) mindenek előtt az alábbi tanulságokat vonta le:

Látható, hogy nagyon fontos az odaadó támogatás a kliensek számára a shiatsu kezelések ideje alatt, különösen a gyógyulási krízis helyzetek, az energetikai változások, egyensúlytalanságok megértését kell segíteni.
Megmutatkozik, hogy a shiatsu akkor lehet hatásos, ha tanácsokkal, ajánlásokkal látjuk el a klienset az életmód váltást illetően, annak érdekében, hogy az egészséget mindinkább támogassuk ill. az egészség tudatosságot fejlesszük.
A shiatsu döntő szerepet játszhat az egészségmegőrzés területén és a betegségek megelőzésében.
A kliens-shiatsu-kezelő kapcsolat nagy jelentőséggel bír, különösen azért, mert a kliens és a kezelő „együttműködnek”, a kliensnek azonban nagyobb szerepet kell vállalnia, a saját egészségének felelősségét.

Forrás: http://www.shiatsu-austria.at/einfuehrung/forschung_27.htm

Nincsenek megjegyzések: