2010. január 24., vasárnap

Néhány tipikus tünet enyhítése shiatsuval (1. rész)

Mozgásszervi problémák: a keresztcsont, a vállak és a nyak

Keresztcsonti fájdalmak

Japánban van egy mondás, mely szerint 40 fölött mindenkinek számolnia kell keresztcsonti fájdalmakkal. Néhányan azonban egészen fiatalon (20-30 évesen) is szenvednek már ilyesféle problémáktól. A legtöbb keresztcsonti fájdalom oka a rossz tartás, mely a mozgásban is kiegyenlítetlenséget okoz, a fájdalom forrása lehet még csontozati probléma, de belsőszervi gyengeségek is. Mindezt figyelembe véve fontos a pontos diagnózis.
A porckorong problémák esetében sem elegendő, ha pusztán rányomunk a fájdalmas területre, hanem pl. megpróbáljuk a gerincoszlop, a keresztcsonti terület mozgékonyságát helyreállítani, így a gerinc rátalál magától a helyes pozícióra.
A hara (a törzs elülső lágy része) kezelésével a mellkasi kis izmok és a keresztcsonti rész rugalmasságát is tudjuk befolyásolni. A kyo (gyenge, engergiahiányos) meridiánok stimulásával ill. a lábak körzésével, nyújtásával lazíthatunk az izmok feszülésén és ezzel szintén lehetővé tesszük, hogy a gerinc visszanyerje az eredeti, egészséges helyzetét.
Speciális technikákat is használunk a deréktáji szakasz feszültségeinek enyhítésére.
Az említett keresztcsonti, deréktáji fájdalmak, csigolya elmozdulások esetén leginkább a következő meridiánok érintettsége általános: Lép, Vékonybél, Vese, Hólyag és Vastagbél.

Merev, fájó vállak
Japánban "fagyott" vállként emlegetik ezt a problémát és rendszerint 50 év körül tartják tipikusnak. A váll fájásnak nincs pontosan körülhatárolható oka. Az életkor, a fogak, az állkapocs, a belső szervek bizonyos fokú alul működése csak néhány a lehetséges okok közül. Megtehetné a kezelő, hogy a fájó területre nyomást gyakorol, de ha igazán bellobant (akut) állapot alakult ki, erős a fájdalom, talán legjobb a pihenés, pihentetés, mint bármilyen kezelés. A meridián diagnózis valószínűleg a következőket mutatja: a vastagbél, a vékonybél és az epehólyag meridián túlságosan energiadús ( jitsu), míg a gyomor-, a lép-, a szívburok-, a szív és a vese meridiánok energiahiányosak (kyo). Ez esetben is a kyo meridiánokon hosszan megtartott pontnyomásokkal igyekszik a shiatsu kezelő változást elérni. Természetesen csak azután, ha a hara és a hát diagnózist felállította. A karok finom kezelése is szokásos, figyelve arra, hogy nehogy túl-nyújtsuk a kart. Ilyenkor is, mint a shiatsuban mindig teljes test kezelést alkalmazunk, mely az egész szervezet számára megkönnyebbülést, jobb közérzetet ad.

Nyak fájás
Ennek a problémának sokszor az az oka, hogy túlfeszítettük, túl nyújtottuk az izmokat. Ha a nyakat csak egyfajta helyzetben vagyunk képesek tartani, az izom tónus meggyengül és létrejöhet a görcsös érzés. Ilyenkor az epehólyag-, a hármasmelegítő-, a vékonybél- és a lép meridián gyengül. A normál masszázs ilyen esetekben, hosszú távon nem jelent megoldást, mert csak a felszíni feszültséget enyhíti. A fájó rész kezelése önmagában ilyenkor már nem elegendő, mert a belső szervek, a meridiánok működése is egyensúlytalanná vált.
Mivel az izomtónus gyenge, a kyo (=energiahiányos) területeken hosszan megtartott nyomásokat adunk.
Különösen fontos ebben az esetben, hogy teljes test kezelést kap a kliens.

(Forrás: Shitsuto Masunaga-Wataru Ohashi: Shiatsu, Rowohlt 1989)

Nincsenek megjegyzések: